VirusAlert.nl logo
  19 maart 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
 WAT IS EEN HOAX ?

Uitleg van het begrip hoax, ofwel een "grap-email".

Wat is een hoax - nepwaarschuwing?
Een nepwaarschuwing, in het Engels hoax genoemd, is een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. Dit betekent dat in de boodschap de lezer wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren.

De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn. Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die waarschuwen voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn.

Zo roept bijvoorbeeld het bericht jdbmgr.exe op tot het verwijderen van een Windows bestand. Een bestand dat zeker nodig is voor het gebruik van bepaalde onderdelen van Windows.

Hoe herken je een hoax?
De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht door te sturen naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet u waakzaam zijn.

Controleer vervolgens op deze website of het bericht bij ons bekend is. Indien dit het geval is weet u dat het bericht niet juist is en dat u het kunt verwijderen.

Wel of geen hoax? (klik hier voor een totaaloverzicht van hoax-es)
Op VirusAlert.nl vindt u ingedeeld in een vijftal categorien de bekende hoax-berichten.

De categoriën zijn:
Hoax virus gerelateerd
Hoax hackers gerelateerd
Hoax hotmail gerelateerd
Hoax financieel gerelateerd
Hoax overige

Daarnaast kunt u gebruik maken van de zoekfunctie op deze website.

Gebruik als zoekterm een bepaalde term of aanduiding die in het bericht wordt genoemd.

Mocht het bericht niet bekend zijn en vermoedt u toch dat het om een hoax zou kunnen gaan? Stuur het dan door aan helpdesk (at) virusalert.nl

De eerste hoax
De eerste hoax dateert van 1988, en ging over een "2400 baud modem virus". Sindsdien is het aantal hoaxes sterk toegenomen. De meeste voorkomende hoax op dit moment is "Good Times" dat reeds sinds 1994 actief is.

klik hier voor een totaaloverzicht van hoax-es

© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS